Yggdrasilprisen 2016

Pressemeddelelse:

”Socialpolitisk Forening Hovedstaden har uddelt Yggdrasil-prisen 2016:

Ved et velbesøgt arrangement i Alexandersalen på Københavns Universitets Juridiske Fakultet den 17. november blev Yggdrasilprisen 2016 overrakt til jurastuderende Asrin Mesbah, som er formand for JuraRådgivningen.

Thomas Gammeltoft-Hansen overrakte Asrin Mesbah prisen, som hun fik for at etablere JuraRådgivningen, der på frivillig basis bistår afviste asylansøgere med behandlingen af klagesager inden forelæggelse for Flygtningenævnet. JuraRådgivningen blev stiftet for et år siden og består i dag af 8 jurastuderende og fire advokater. I november 2016 havde JuraRådgivningen været part i 217 sager. Det billede, der har tegnet sig, er en Udlændingestyrelse, der ikke lever op til ordentlig dansk forvaltningstradition.

 


Takket være den frivillige organisation, JuraRådgivningen, er det kommet frem, at sagsbehandlingen i asyl- og familiesammenføringssager i Udlændingestyrelsen er under al kritik. Den konsekvente forhaling og fejlbehandling af sagerne efterlader et indtryk af en styrelse, der er præget af andet end bare almindeligt sjusk – styrelsen synes også gennemsyret af et politisk ønske om at begrænse antallet af familiesammenføringer og opholdstilladelser, hvilket understøttes af den nyligt vedtagne lovgivning på området.

JuraRådgivningen holder stringent fast i de helt grundlæggende principper for sagsbehandlingen i et demokratisk samfund overfor en meget udsat gruppe mennesker, hvilket er baggrunden for valget af Asrin Mesbah som årets prismodtager.


Yggdrasilprisen er navngivet efter træet Yggdrasil, i den nordiske mytologi "livets træ". Prisen gives hvert år gives til en person, en institution eller en organisation inden for Hovedstadsforeningens område for et ”fremragende socialpolitisk initiativ” i det forløbne år.

Ved prisoverrækkelsen talte Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Raoul Wallenberg Instituttet, Lund, om retssikkerhed og menneskerettigheder i udlændingepolitikken. Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp, talte om retssikkerhed i praksissager, og Peter Kemp, professor emeritus i filosofi ved Århus Universitet, talte om begrebet Fremmedkærlighed.

For flere detaljer, læs denne kronik i Jyllands-Posten: http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE9124981/bevidst-fusk-eller-bare-sjusk/

Malene Haarder
Formand for Socialpolitisk Forening Hovedstaden”